Fehér kenyér recept , házi kenyér hazai recept blog
kovász hozzávalók:
250 ml víz
250 g búzaliszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj
Tészta hozzávalók:
1 kg liszt (búza)
25 g só
10 g porcukor
2 evőkanál olaj
500 ml víz
Elkészítés menete:
Este elkészítjük a kovászt.
A kovászhoz a hozzávalókat beletesszük egy tálba, majd 4-5 perc alatt simára keverjük.
Majd egy zacskóval takarjuk le.
Másnap minden hozzávalót egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kovászt.
Jól kidagasszuk. Legalább 10 percig.
A dagasztás után liszt ne érje! Így lesz szép fényes a kenyerünk.
Letakarva kelesztjük körülbelül 30 percig.
Majd átgyúrjuk és visszatesszük 45-50 percre, amíg duplájára nő.
Kiborítjuk és formázzuk.
Tegyük bele az edénybe. Az edény aljára tegyünk sütőpapírt. Alá vizet spriccelünk.
Kelesztjük még 30 percig, majd vágjuk be.
Az edény tetejét spricceljük le jól.
Rátesszük az edényre a tetőt és 230 fokon 45 percig sütjük.
Vegyük le a tetőt és szép pirosra sütjük.
Ne féljünk tőle! Szép barnára kell sütni,hogy cserepesedjen
Végén sütőből kivesszük és spricceljük le.
Készítette:Szabó Sabina
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés