Krumplis zsúrkenyér recept: hazai recept blog
Vagy magvasat készítünk,vagy sajtosat.
Sajtos változat hozzávalók:
500 g liszt
150-180 g főtt krumpli
250 ml tej
25 g élesztő
1 teáskanál cukor
15 g só
1 darab tojás
50 ml olaj
Ízlés szerint tojás a kenéshez
Ízlész szerint reszelt sajt a tetejére
Magvas változat hozzávalók:
350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g liszt
Szükség szerint ugyanaz, mint az előzőekben
4 evőkanál szezánmag, vagy lenmag
Szükség szerint tojás a kenéshez
Ízlés szerint magvak a tetejére
Elkészítés:
Főzzük meg a krumplit, majd melegen törjük át.
Langyos tejben cukorral futtatjuk fel az élesztőt.
Ha később használjuk fel a tésztát ,akkor dobjuk össze a hozzávalókat egy tálba, és dagasszunk belőle egy kicsit lágyabb tésztát.
Ezután keleszthetjük meleg helyen.
Körülbelül 30 perc alatt meg is kel.
Utána nekiállhatunk a formázásnak.
A krumplihoz keverjük hozzá a tojást és az olajat, keverjük krémesre és adjuk hozzá a liszthez.
Ha megkelt a tészta ,akkor osszuk ketté.
Lapítsuk el a kezünkkel, majd tekerjük fel.
Sodorjunk belőle egy kb. 30 cm-es rudat.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Kelesszük újra körülbelül 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 160 fokra, vagy alsó-felső sütésen 180 fokra.
Sütés előtt kenjük le egy egész felvert tojással.
Ízlés szerint sajtot reszelünk,vagy magvakat szórunk a tetejére.
Sütési idő 25-30 perc.
Készítette:Szabó Sabina
Megjegyzések
Megjegyzés küldése