Töpörtyűs pogácsa hazai recept
Hozzávalók:
1 tojás
1 dl tejföl
15 dkg margarin
50 dkg liszt
40 dkg darált töpörtyű
Fél élesztő
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
1 teáskanál cukor
1 dl tej
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, beletesszük a cukrot és az élesztőt.
Felfuttatjuk.
Egy tálba beletesszük a lisztet, sót, borsot majd a margarint.
Morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos hozzáadjuk a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt.
Bedagasztjuk.
Vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük.
Sodrófával ismét kinyújtjuk, majd félbe és egymásra hajtjuk a tésztát.
Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
30 perc után még kétszer ismételjük meg a nyújtást, hajtogatást és a pihentetést.
Ha megcsináltuk összesen háromszor akkor a tésztát kinyújtjuk éles késsel a tetejét berácsozzuk.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy tepsibe teszünk sütőpapírt, majd belehelyezzük a pogácsákat.
A tetejét kenjük le felvert tojással, de az oldalára ne kerüljön, mert akkor nem fog felemelkedni a pogácsa.
Mielőtt betennénk a sütőbe még 30 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon 15-20 percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése