Házi gőzgombóc recept
Hozzávalók:
1 darab tojás
1 dl olaj
0,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 kg rétesliszt
1 darab élesztő (50 g)
Lekvár ízlés szerint
Vaj (olvasztott)
Olaj ízlés szerint
Kakaópor, esetleg mák, őrölt dió
Elkészítés menete:
Egy deci tejhez egy kanál cukrot adjunk, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
Várjunk, míg felfut, majd gyúrjunk félkemény állagú tésztát a hozzávalókból.
Ha már a tészta megkelt, lisztes nyújtódeszkán kb. 45x45 cm-es négyzet alakúra nyújtsuk ki.
A tésztalapot körülbelül 5-6 egyenlő széles kis sávra vágjuk fel, majd minden egyes sávot 6 db négyzetre.
A tésztalapocskákra tegyük rá a tölteléket és a lekvárt.
Majd csomagoljuk be és formázzunk gombócokat belőle.
Körülbelül még 30-35 percet kelesztjük, majd gőz felett készre pároljuk.
A gombócokat tegyük egy tányérra és olvasztott vajjal locsoljuk meg.
Szórjuk meg dióval vagy kakaóval ízlés szerint.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése