Szilvàsgombòc hazai recept
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
300 g liszt
1 darab tojássárgája
10 dkg zsír
5 evőkanál porcukor
1 kg krumpli
Kb 20-30 szem szilva
Diszítéshez:
20 dkg zsemlemorzsa
Porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
Ha megfőtt a krumpli leszűrjük, és krumplitörővel összetörjük, majd hagyjuk kihűlni.
Amíg a krumpli hűl addig a megtisztított szilvákat félbe vágjuk.
Ha kihűlt a krumpli hozzáadjuk a tojássárgáját, a zsírt, és a lisztet.
Majd összegyúrjuk.
A tésztát ketté választjuk, és kinyújtjuk.
Közben egy fazék vizet felteszünk forrni.
A tésztát kockákra vágjuk, a szilvát belehelyezzük a közepébe, és gombócot formázunk belőlle.
Ugyan így megcsináljuk a tészta másik felét is.
Forrásban lévő vìzbe belehelyezzük a gombócokat, majd ha feljött a víz tetejére további 2 percig főzzük.
A zsemlemorzsát zsiradékon megpirítjuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, és a kész gombócokat beleforgatjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése