Puha mákos kalács recept
Hozzávalók a tésztához:
Fél kg liszt
25 g élesztő
3 dl tej
2 darab tojássárgája
5 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 csipet só
Töltelékhez:
20 dkg mák
2 dl tej
100 g cukor
Tetejére:
1evőkanál tej
1 darab tojás
Elkészítés:
Cukrozott meleg tejbe felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, sót, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet.
Lágyabb tésztát gyúrjunk, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel elkészítjük a tölteléket.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ráöntjük a forró tejet.
Ha megkelt a tészta ketté választjuk.
Kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük.
A tepsit vékonyan kiolajozzuk, beletesszük a kalácsokat.
A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, és rákenjük a tetejére.
Elömelegített sütőbe 170-180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése