Palócleves hazai recept
Hozzávalók:
1 kiló lapocka, tarja vagy comb
200 gramm krumpli
200 gramm sárgarépa
200 gramm zöldbab
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 kávéskanál kömény
1 teáskanál piros paprika
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
Olaj
Tejföl
Elkészítés:
A húst kockázzuk fel.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
A hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
A hagymához hozzáadjuk a húst, majd fehéredésig néha kevergetjük.
Hozzáadjuk a pirospaprikát.
Hozzáadjuk a fűszereket, és felöntjük annyi vízzel hogy ellepje.
Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük tovább amíg a hús félig nem puhul meg.
Amíg a hús fől, addig elkészítjük a többi hozzávalót.
A krunplit megtisztítjuk, és felkockázzuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk.
Ha fagyasztott zöldbabot használtok, akkor meleg víz alatt szitában mossuk átt.
(Ha friss zöldbabot használtok akkor legyen megtisztítva és 3-4 cm hosszúságra legyen elvágva)
(Ha konzerv zöldbabot használtok, akkor a levét öntsétek le, és azt csak a végén legyen hozzáadva mivel nem kell neki sokat főni)
Ha a hús félig megpuhult hozzáadjuk a sáegarépát, zöldbabot és a krumplit.
Felöntjük annyi vízzel hogy leves állagot kapjunk.
Ha kell akkor ízesítjünk utánna.
Amíg nem puhulnak meg a zöldségek addig vegyünk ki a levéből.
Ha a lé már nem olyan forró keverjük össze a tejföllel.
Ha a levesben minden megpuhult adjuk hozzá a tejfölt, pár percig hagyjuk még főni nagyjából 3-5 perc.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése