...Legfrissebb Recept...

Rocky road hazai recept blog

túrós batyu hazai recept

Házi túrós batyu recept és leírás 


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg rétes liszt 
25 dkg liszt 
0,5 dl  tej 
1 csipet só
2 evőkanál cukor 
2.5 dkg élesztő 
1 darab tojás 
8 dkg margarin (olvasztva)

Hozzávalók a töltelékhez:

45 dkg túró 
2 evőkanál búzadara 
5 evőkanál cukor 
1 csomag vaníliás cukor 
Mazsola ízlés szerint
1 darab tojás
2-3 evőkanál tejföl
1 darab tojássárgája a kenéshez 
1-2 dl tej a kenéshez

Elkészítés menete :

Egy  tálba öntjük bele a kétféle lisztet, majd keverjük jól össze.

Készítsünk a lisztbe egy mélyedést.

Öntsük bele a 0,5 dl langyos tejet, szórjunk a tejbe egy egy kevés cukrot ízlés szerint és morzsoljuk bele az élesztőt.

Jól  keverjük össze.

Letakarjuk és körülbelül 5 percet várunk, amíg felfut a kovász.

Utána tegyünk bele 1 deci  langyos tejet, az egész tojást, sót, és a cukrot.

Az olvasztott margarin is mehet.

Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, jó tésztát kapjunk. Szükség szerint tegyünk még hozzá lisztet vagy tejet.

Takarjuk le és körülbelül 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem kel.

Nyomjuk szét a túrót villával. Adjuk hozzá a tejfölt, darát, cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, és  a felvert egész tojást. Jól keverjük össze.

Ha megkelt a tészta:

Lisztezett  felületen gyúrjuk át.

Nyújtsuk ki félujjnyi vastagságra. Vágjuk fel körülbelül 8x8 cm-es kockákra.

 Tegyünk a tésztára túrókrémet. Utána fogjuk össze a tészta csücskeit átlósan és csavarjunk rajta egyet.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tészta tetejét lekenjük  tejjel és a kevert tojássárgájával. 20 - 25 percet sütjük.

Sütés után porcukorral jól megszórjuk.

Megjegyzések