Házi sonka és szalonna recept
Manapság már "gyorsabb" és kényelmesebb a világ, így nagyon sokan inkább boltban veszik meg a terméket.
Mondjuk én jobban szeretem a háztáji dolgokat és örülök neki,hogy vannak még emberek, akik saját maguk készítik el otthon.
A Fotón körülbelül 40 kiló volt az alapanyag, Ferenc erre kicsivel több,mint 4 kiló asztali sót tett,tartva a 10 kilónként körülbelül 1-1.5 kg só mennyiséget.
Három hétig így tartotta páclé nélkül és kétnaponta forgatta.
Három hét után kivette a sóból és egy teljes napot hideg vízben áztatta. ( Ne csapja ki a só füstölés után).
Egy nap áztatás után kivette az ínyencségeket és langyos vízzel lemosta, utána két napot szikkasztotta, hogy jól "fogja" a füst.
Utána már viszonylag "egyszerű" dolgunk van.
Füstre rakni.
Sokan a gyümölcsfára esküsznek, sokan pedig az Akác, Tölgy, Bükkfára.
Természetesen a fűrészpor is tökéletes.
Ferenc meleg füstöt alkalmazott akác és tölgy fűrészporral keverve. Utána több hétig érlelik párától mentes jól szellőző helyen, amit én képtelen lennék kivárni. :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése