...Legfrissebb Recept...

Rocky road hazai recept blog

A tökéletes házi sonka receptje

Házi sonka és szalonna recept 

Manapság már "gyorsabb" és kényelmesebb a világ, így nagyon sokan inkább boltban veszik meg a terméket.

 Mondjuk én jobban szeretem a háztáji dolgokat és örülök neki,hogy vannak még emberek, akik saját maguk készítik el otthon. 

A Fotón körülbelül 40 kiló volt az alapanyag, Ferenc erre kicsivel több,mint 4 kiló asztali sót tett,tartva a 10 kilónként körülbelül 1-1.5 kg só mennyiséget.  

Három hétig így tartotta páclé nélkül és kétnaponta forgatta.

Három hét után kivette a sóból és egy teljes napot hideg vízben áztatta. ( Ne csapja ki a só füstölés után).

Egy nap áztatás után kivette az ínyencségeket és langyos vízzel lemosta, utána két napot szikkasztotta, hogy jól "fogja" a füst.
      
Utána már viszonylag "egyszerű" dolgunk van.

Füstre rakni.

Sokan a gyümölcsfára esküsznek, sokan pedig az Akác, Tölgy, Bükkfára.

Természetesen a fűrészpor is tökéletes.

Ferenc meleg füstöt alkalmazott akác és tölgy fűrészporral keverve. Utána több hétig érlelik párától mentes jól szellőző helyen, amit én képtelen lennék kivárni. :)


Megjegyzések