Barátfüle és nudli recept
Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 darab tojás
5 dkg zsír vagy vaj
Só ízlés szerint
20 dkg szilvalekvár
4 evőkanám olaj
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés menete:
A krumplit héjában főzzük meg.
Ha megfőtt a krumpli leszűrjük, és a héját lehúzzuk.
Krumplinyomón törjük át. (Bár villával is összetörhetjük).
Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és félretesszük.
Várjuk meg amíg kihűl, makd a hideg törtkrumplit keverjük össze a tojással, vajjal, a sóval és körülbelül 30 dkg liszttel.
A tészta ne legyen kemény. Jól nyújtható tésztát csináljunk.
Tegyünk fel vizet egy nagyobb fazékban főni és sózzuk meg.
Választjuk két darabra a tésztát .
Az egyiket lisztezett deszkán nyújtsuk ki.
A felére rakjunk szabályos közönként teáskanálnyi halmokat a szilvalekvárból.
A tészta másik felét ráhajtva jól letapicskáljuk a lekvárkupacok közti részeket.
Négyzeteket vágunk, és úgy csináljuk, hogy a lekvárhalmok a négyzetek közepére kerüljenek.
Tegyük bele a fővő vízbe 9-10-esével, és addig főzzük, míg mind feljön a víz tetejére.
Utána szedjük ki, és a pirított zsemlemorzsába forgassuk bele.
Kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és körülbelül ujjnyi csíkokra vágjuk fel.
Egy csíkot apró kockákra vágunk, és alatta minden kis kockát megsodrunk, hogy kicsi és egyforma nudlikká váljanak.
Ugyan így csináljuk az összes többi tésztacsíkkal.
Lisztezzük a deszkát,hogy ne ragadjon össze.
A nudlikat, ahogy készítjük főzzük is folyamatosan.
Ha feljön a víz tetejére vegyük ki és mehet rá a pirított zsemlemorzsa.
Porcukorral tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése